Gamle sure nisser eller gråt guld? Fordommene om den ældre kollega hersker stadig på arbejdsmarkedet

De klassiske stereotyper om den ældre medarbejder dominerer stadig vores opfattelse af ældre medarbejdere på tværs af stort set samtlige brancher, viser ny rapport om seniorer på arbejdsmarkedet. Vi skal ‘gøre op med stereotypiske forestillinger om seniorerne’, udtaler ekspert.

Af William Lønstrup

Sure, lunefulde buschauffører og kedelige, pukkelryggede kontordamer med pagehår. Det er et par klassiske stereotyper om ældre medarbejdere, som de fleste af os nok kan genkende i en eller anden grad.

Og selvom eksemplerne her måske nok er en anelse overdrevne – det medgiver jeg gerne – så lever fordommene om den ældre medarbejder faktisk i bedste velgående i stort set samtlige brancher på det danske arbejdsmarked. Det viser en ny rapport om seniorer på arbejdsmarkedet, der er udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Ph.d. og lektor ved institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, Jeevitha Yogachandiran Qvist, der er en af hovedforfatterne af rapporten, udtaler om tendensen:

»Yngre og ældre medarbejdere bliver stort set vurderet ens af arbejdsgiverne på de forskellige karakteristika, vi har kigget på.«

Og så kunne man jo let blive fristet til at tro, at det vel sådan set er meget godt, at der ikke er store branchemæssige forskelle, når det kommer til, hvordan arbejdsmarkedet ser på seniorerne. Men ifølge forskeren, er tendensen i virkeligheden blot et symptom på et langt mere grundlæggende problem:

»Det siger mere noget om, hvor indgroede de her forestillinger vi som samfund generelt har om ældre mennesker og ældre medarbejdere, end det siger noget om de reelle brancheforskelle.«, vurderer hun.

Uforløst potentiale

De negative fordomme om ældre på arbejdsmarkedet kan have ret stor betydning for seniorers trivsel og i sidste ende vilje og lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet, siger Jeevitha Qvist og påpeger:

»Det er en kæmpe barriere i forhold til at få flere seniorer i job og fastholde deres nuværende job.«

Der er selvfølgelig andre faktorer, der spiller ind: økonomi, pension, deltidsordninger osv., men vi kan se i undersøgelsen, at den måde brancherne opfatter seniorerne, er ret markant og enslydende stereotypisk og at det præger den måde, arbejdsgivere møder ældre medarbejdere på, uddyber forskeren.

Også på et samfundsmæssigt plan, er det vigtigt, både nu og i fremtiden, at vi får gjort op med nogle af seniorfordommene:

»Med de demografiske udfordringer vi har, skal vi jo helst begynde at arbejde noget længere. Derfor er det vigtigt, at vi får gjort op med nogle af de her stereotypiske forestillinger, vi har om den her gruppe på arbejdsmarkedet, så det bliver lettere at tiltrække og fastholde ældre medarbejdere i jobs.«, fastslår Jeevitha Qvist.

Forældet syn på alder

Det er dog ikke kun negative fordomme, der ifølge rapporten er fremherskende:

»Generelt anses medarbejdere over 60 år for at være mere fleksible, loyale og pålidelige og for at have bedre sociale færdigheder end deres yngre kollegaer.«, lyder det blandt andet i rapporten, der bygger på omkring 5000 besvarelser fra en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til en bred palet af forskellige danske arbejdsgivere.

Seniorer er også bare mennesker

Men hvad kan vi så egentlig gøre ved det? Jeevitha Qvist mener ikke, at der findes nogle hurtige snuptags- løsninger på problemet, men slår fast, at vi som samfund godt kan blive bedre til i højere grad at se ældre mennesker som de individer, de jo også er. Individer, der jo føler sig lige så forskellige fra hinanden, som alle andre føler sig forskellige fra deres jævnaldrende:

»Det er jo en meget forskelligartet gruppe. De er ens på nogle punkter, og rent fysisk kan de ligne hinanden, men de er også bare vidt forskellige mennesker, der har egne behov og præferencer, og som faktisk sjældent har så meget med alder at gøre.«, påpeger hun afsluttende.

Så næste gang din egen knotne ældre kollega opfører sig som en kæmpe boomer, eller måske er lidt gammelstædig, så husk på, at det ikke nødvendigvis er repræsentativt for alle ældre medarbejdere. De er faktisk lige så forskellige, som du og dine venner er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *